Rouwverwerking muziek kan helpend zijn

Muziek 🎵 kan helpend zijn om door de pijn van rouw 🖤 heen te gaan om de draad 🪡 weer langzaam op te pakken.

Muziek kan emoties opwekken en de diepere pijnlagen van binnen aanboren die nodig zijn voor rouwverwerking. Rouwverwerking kost enorm veel energie. Door muziek krijgen emoties ruimte om te stromen, zodat je je uiteindelijk beter gaat voelen.

De helende werking van de diepere lagen

De pijn van de diepere lagen gaan we liever uit de weg, maar juist deze lagen zijn helpend voor de verwerking. Bij uitvaarten wordt daarom vaak gebruik gemaakt van Nederlandstalige muziek, zodat teksten letterlijk binnen komen en je contact moet maken met de diep liggende pijn. Deze lagen zijn essentieel voor de verwerking en zorgen voor ruimte en heling.

Na elke afscheid wordt een nieuwe IK geboren

Er zijn vele vormen van rouw. Afscheid van een dierbare, werk, scheiding, gezondheid et cetera. Afscheid nemen gaat gepaard met loslaten wat naast een pijnlijk ook een lastig proces is, omdat na elk afscheid een nieuwe IK wordt geboren. Er start een nieuw leven nadat je afscheid hebt moeten nemen en je moet het nu zonder doen. Deze nieuwe IK vorm geven kan vooral in het begin van het rouwproces lastig zijn. 

Muziek helpt mij bij mijn rouwproces na mijn scheiding

Ik doorloop momenteel omtrent mijn scheiding ook een rouwproces waarbij emoties komen en gaan. Vorige week heb ik een live optreden van Meau bijgewoond waarvoor ik een ticket had gekregen. Ik had al een paar maanden erg veel zin om haar live te zien optreden, maar op de dag zelf overviel mij in de ochtend een somber en verdrietig gevoel. Mijn beschermingsmechanisme wekte bewust deze gevoelens op, om mij weg te houden van de pijn.

Ik wilde het liefst thuis blijven, omdat een van haar liedjes mij enorm raakt. Ik wilde de pijn niet voelen uit angst dat ik mijn tranen tijdens het concert niet kon bedwingen. Ik houd mezelf vaak groot en ik huil het liefst alleen. Soms haal ik ook kracht uit het lied en ik ben toch gegaan. Door het bewust luisteren naar muziek die mij raakt komen er telkens andere emoties omhoog. Door vaker naar dezelfde muziek te luisteren merk ik dat ze aan het afnemen zijn.  

De emoties bij rouw zijn voor iedereen verschillend en dienen zich in een andere volgorde aan. Zo doorloopt ieder op zijn eigen manier zijn of haar rouwproces.

Door muziek komen hormonen vrij die helpend zijn bij rouw

Bij het aanwakkeren van verdriet door muziek kunnen hormonen in je hersens worden aangemaakt, die essentieel zijn om de emoties van rouw te verwerken. De hormonen die vrijkomen bij het doorleven van pijn zorgen voor endorfine aanmaak in onze hersens waardoor we ons uiteindelijk beter gaan voelen.

Door rouw voelen we graag warmte om ons heen en begeven we ons het liefst onder mensen die er echt voor je zijn en een liefdevol luisterend oor bieden en waar jouw verhaal er helemaal mag zijn. Het knuffelhormoon Oxytocine die dan wordt aangemaakt, zorgt voor sociale verbinding en hierdoor knuffelen we in tijden van rouw meer. Zie het net als een baby die stopt met huilen door een warme liefdevolle troostende knuffel.

Ruimte die ontstaat na het luisteren van muziek

Ik ben toch naar het concert gegaan en ondanks dat ik opzag tegen het optreden van Meau, heb ik heerlijk genoten. Uit volle borst heb ik bewust het lied wat mij raakt meegezongen en ik daarna voelde ik een rustig en kalm gevoel. Ik voelde opluchting en meer ruimte van binnen.

Volg het rouwproces en sla geen stappen over

Ik volg het rouwproces met wat zich aandient en doorleef dan bewust mijn emoties door steeds weer opnieuw contact te maken met mijn gevoelens en deze te onderzoeken. Op onverwachte momenten kan de pijn van rouw je ineens weer overvallen. Een herinnering die opkomt, een geur, een opmerking of een betekenisvolle dag. Door jezelf toestemming te geven dat deze pijn er mag zijn voelen jouw gevoelens zich gehoord en krijgen zij ruimte om naar boven te komen en zetten zij zich niet in jouw lichaam vast.

Na elk afscheid wordt een nieuwe IK geboren en moet je naast het verwerken van pijn je leven toekomst gericht weer oppakken. Herinneringen en lessen neem je mee om de zon weer op jouw pad te laten schijnen. Door beide kanten van de rouwcirkel aandacht te geven, enerzijds door te rouwen en anderzijds de draad op te pakken, kun je het verleden langzaam loslaten.

De kleuren op deze foto, die ik heb gemaakt tijdens het optreden, geven mooi beide kanten van rouwcirkel weer. De vergrijsde kleur afkomstig van de kleur zwart van rouw, die overgaat naar de kleur geel van de zon. Zo ga ik ook weer langzaam op zoek naar de zon in mijn leven ⭐️ 🖤❤️☀️.

Loop jij vast op de verwerking van jouw rouwproces en vind je het lastig om jouw nieuw geboren IK vorm te geven? Bel of mail mij dan of neem een kijkje bij diensten coaching bij rouw en verlies voor meer info.

Liefdevolle groet, 

Petra Maas

Maasstroom Coaching