Je relatie verbeteren door te benoemen wat je voelt.

Het uiten van gevoelens en emoties is een uitlaatklep om spanningen kwijt te raken. Wanneer gevoelens en emoties te lang worden opgekropt kunnen er klachten ontstaan, zoals somberheid, irritatie of boosheid wat invloed heeft op je relatie. Niet iedereen heeft aanleg om zijn of haar gevoelens makkelijk te uiten. Als je in je jeugd niet geleerd hebt om gevoelens te uiten of als jouw gevoelens er niet mochten zijn, dan kan het benoemen en voelen lastig zijn. Je kiest dan vaak een partner die ook emotioneel niet vaardig is.

Het kan dan zijn dat jullie beide belanden in een oppervlakkige relatie waarbij emotionele intimiteit ontbreekt en er weinig hartstocht is. Vaak is er sprake van conflict vermijdend gedrag. Je spreekt niet uit als je het ergens niet mee eens bent of als er niet aan je behoeften voldaan wordt. Maar onderhuids blijft de boosheid wel broeien, zodat er vaak een wat gespannen sfeer ontstaat. Je reageert dan passief-agressief. Of je valt je partner aan met beschuldigingen of je reageert sarcastisch wat voor conflicten zorgt. Je laat je partner niet weten wat jij eigenlijk diep van binnen voelt.

Het gevolg is dat je je eenzaam en leeg in je relatie voelt, wat je een machteloos en hulpeloos gevoel kan geven. Wil je dit veranderen dan moet je bij jezelf beginnen. De eerste stap is het leren herkennen, accepteren en verduren van je eigen gevoelens. Vaak wordt er aan onze gedachten een gevoel gekoppeld, maar deze gedachten zijn niet wat we diep van binnen voelen.

De volgende stap is hoe nu met jouw gevoelens om te gaan en jouw gevoelens op een juiste manier met je partner te delen wat voor meer verbinding zorgt. Door samen het gesprek aan te gaan zorg je voor meer intimiteit en liefde in je relatie. Relatietherapie en/of communicatie coaching kan jullie hier bij helpen.

Heb je hulp nodig om jouw gevoelens te leren herkennen en te kunnen benoemen dan kan mental coaching jou helpen om jouw leven meer kleur en diepte te geven. Bel mij of mail naar info@maasstroomcoaching.nl.

Liefdevolle groet,

Petra Maas