Twijfel jij of je na de kerst nog samen verder wilt?

Als er al langere tijd relatieproblemen spelen, hakken velen na de kerst de knoop door en vertellen hun partner dat ze niet meer samen verder willen. Vaak komt de keuze vanuit één partner. Echtscheidingsadvocaten zien in de periode na de kerst het aantal nieuwe aanvragen daarom flink stijgen.

Ben jij al langer niet gelukkig?

Als je twijfelt ben je vast al langer niet gelukkig en heb je voor jouw gevoel al vaak aangegeven dat je bijvoorbeeld meer balans en een betere verbinding wilt of dat je emotionele en of fysieke intimiteit mist. Het is een grote stap om je relatie te beëindigen en vaak zijn er kinderen in het spel. Door veel op elkaars lip te zitten brengen de feestdagen veel stress met zich mee wat de druppel kan zijn of je hebt je keuze al gemaakt, maar je wilt nog één keer samen kerst vieren. Door lang opgebouwde spanningen kan de knop ook in één keer omgaan als een conflict escaleert of is er een ander in het spel wat je pas na de feestdagen aan je partner wilt vertellen.

Alvorens een besluit te nemen wil ik je een paar vragen stellen om over na te denken en de antwoorden voor jezelf op te schrijven.

  • Hoe zou voor jou de ideale relatie eruit moeten zien?
  • Wat heb jij of hebben jullie tot nu toe gedaan om aan jullie relatie te werken?
  • Op wat voor manier heb jij jouw behoeftes, verlangens en emoties bespreekbaar gemaakt?
  • Is een breuk ook echt wat je diep in jouw hart wilt?
  • En tot slot ben jij zelf de ideale partner?

Vaak heb je je eigen manier van communiceren niet door en is het lastig om vanuit je IK jouw emoties, behoeftes en verlangens te uiten en met je partner bespreekbaar te maken. Behoeftes en verlangens die in de relatie gemist worden, worden vaak bij een ander gehaald door vreemd te gaan. Als je relatie niet goed zit, sta je door het gemis sneller open voor een derde. Als er een ander in het spel komt, komen er verliefde gevoelens om de hoek kijken, die gepaard gaan met rondfladderende vlinders in je buik. Verliefdheid verblindt en je kunt niet meer helder denken, omdat er in je brein en in je lichaam een proces opgang komt die verslavend werkt en je eet- en nachtrust kan verstoren. Je kijkt door de roze bril naar je nieuwe partner, terwijl je bij je eigen partner alleen het negatieve nog ziet. De handdoek kan dan te vroeg in de ring worden gegooid.

Of er nu wel of geen ander in het spel is, je er samen niet uitkomt of als je een weloverwogen keuze wilt maken, is het verstandig dat voordat je de knoop definitief doorhakt, je je relatie bespreekbaar maakt met behulp van een relatietherapeut. Door jouw of jullie relatie onder de loep te nemen en te onderzoeken wat de oorzaak is van jullie ontstane dynamiek, kun je er achter komen hoe nu verder te gaan.

Je kunt ook samen met je partner mijn vragen beantwoorden en bespreken. Prik samen een moment waarop jullie niet gestoord kunnen worden om jullie antwoorden te bespreken. Dit kan een mooi gesprek tussen jullie beide opleveren.

Heb jij of heeft jullie relatie hulp nodig, bel mij of mail naar info@maasstroomcoaching.nl voor meer info wat relatietherapie voor jou of jullie kan opleveren en hoe ik te werk ga. Een relatietraject geeft niet alleen inzichten in jullie relatie, maar ook in de relatie met jezelf.

Het eerste kennismakingsgesprek is overigens gratis, omdat ik de wederzijdse klik erg belangrijk vind. Ook werk ik met bewust lage tarieven, omdat elke relatie belangrijk is.

Liefdevolle groet,

Petra Maas