Verwijten maken naar de ander, zorgt voor verwijdering.

Een verwijt naar bijvoorbeeld je partner maken is eruit voordat je er erg in hebt.

Zijn deze verwijten herkenbaar in jouw relatie?

“Jij doet nooit iets in het huishouden. Jij bent altijd moe. Waarom moet ik altijd vragen of je me even met de kinderen helpt. Wij doen samen nooit meer iets leuks. Waarom moet ik altijd alles alleen doen? Jij hebt nooit geen zin meer in seks. En jammer dat ik niet met jou kan praten.”

En meestal volgt erop zo’n verwijt: “Ja, maar jij ….”. Dit kan uitmonden in een discussie of de een trekt zich terug of de ander valt stil. Eigenlijk wil je een gesprek aangaan en meer begrip voor jouw ergernis. Maar door verwijtend naar de ander te spreken, ontstaat er verwijdering en dat is niet wat je wilde bereiken.

Als je de ander iets verwijt is het goed om bij jezelf te onderzoeken wat jouw behoefte of verlangen nu eigenlijk is. Vaak ligt de oorzaak van jouw eigenlijke onderliggende behoefte in het verleden. Wat je toen niet hebt gekregen probeer je nu bij je partner te krijgen. Door bij jezelf naar binnen te gaan en te ontdekken wat jou zo raakt, kom je bij jouw behoefte uit. Door jouw behoefte dan op een geweldloze manier te bespreken volgens een 4 stappen plan, levert dit een heel ander gesprek tussen jullie beide op. Je creëert begrip bij de ander en vaak wordt er dan aan jouw behoefte voldaan.

Ben je benieuwd naar deze verbindende manier van communiceren? Dan kan communicatie coaching helpen. Bel mij of mail naar info@maasstroomcoaching.nl.

Liefdevolle groet,

Petra Maas