Veranderen is moeilijk, maar niet veranderen is fataal.

Hoe vaak heb jij deze zin al gehoord: Je kunt de ander niet veranderen, maar alleen jezelf.

Eigenlijk weet je wel dat je geen invloed hebt op het handelen van de ander, maar dat je alleen invloed uit kunt oefenen op je eigen manier van handelen.

Het voelt eng om bij jezelf naar binnen te moeten kijken, want je weet dat je met jezelf aan de slag moet. En hoe slecht je jezelf ook voelt, ons brein doet ons laten geloven dat jou eigen gevormde patronen en gedachten goed en veilig voor jou zijn. Ik heb jaren geleden zelf ook een traject doorlopen om aan mijn persoonlijke ontwikkeling te werken, omdat ik vastliep. Deze stap was moeilijk, maar bleek ontzettend fijn. Ik stond ervan te kijken dat ik mezelf uit een dal kon halen door middel van gesprekken. Door inzicht en bewustwording van mijn eigen handelen en aan de slag te gaan met mijn eigen antwoorden welke uit de gesprekken ontstonden zette ik stapjes vooruit. Het was eigenlijk heel fijn om te kunnen praten en dat er echt naar mij geluisterd werd. Door deze gesprekken creëerde ik een fijnere IK. Zo is mijn interesse voor dit vakgebied ontstaan en door de jaren heen ben ik mezelf verder in deze materie gaan verdiepen en ben ik studies gaan volgen.

Wat interessant is en waar ik in deze blog aandacht aan wil geven is het antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom is het zo ontzettend moeilijk om te veranderen?
  • Wat is er voor nodig om een verandering door te voeren?
  • Waarom is doorzetten zo belangrijk?
  • En waarom laat je je door angst tegenhouden?

Vraag 1: Waarom is het zo ontzettend moeilijk om te veranderen?

Ons brein houdt niet van veranderingen, want dan komen er angsten om de hoek kijken. Daar later meer over. En als we iets willen veranderen, dan wil ons brein meteen deze verandering doorvoeren. Ons brein wil meteen naar de oplossing, maar dit is onmogelijk en daar gaat het al op mis. Je brein heeft immers nog geen gegronde informatie waarom ze deze verandering zou willen doorvoeren. Je brein vindt het wel prima zo en houdt zich daarom vast aan zijn eigen waarheid. Deze eigen waarheid is door jouw brein gedurende jouw leven gevormd en deze eigen waarheid is als standaard in jouw brein voorgeprogrammeerd. 95% Van al onze dagelijkse handelingen gaat hierdoor op de automatische piloot. Hoe we handelen, reageren, emoties wel of niet uiten, ons als mens ontwikkelen, hoe we denken, voelen en nog veel meer. De overige 5 % wil de verandering doorvoeren, maar dat is maar een klein percentage. Hoe vergroot je dit percentage? Dat brengt ons bij het antwoord op vraag 2.

Vraag 2: Wat is er voor nodig om een verandering door te voeren?

Om een verandering door te kunnen voeren moeten we eerst terug naar ons onderbewust systeem. Je hebt een fundament nodig om te kunnen veranderen.

Jouw eigen waarheid staat in de handleiding van jouw brein. Maar hoe vaak lees jij eerst de handleiding wanneer je een nieuw apparaat hebt gekocht? Wil je je brein veranderen dan is het belangrijk eerst je eigen handleiding te lezen en de oorzakelijke kant van jouw handelen te achterhalen. Er spelen vaak meerdere thema’s die je graag zou willen veranderen. Pak een thema eruit en ga daarmee aan de slag.

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waar komt een bepaald gedrag vandaan?
  • Door wie of door welke gebeurtenis ben ik zo voorgeprogrammeerd?
  • Op welke wijze en door welke emoties zijn jouw hersenwetten geschreven?

Kom je er zelf niet uit, dan kan ik jou helpen om door middel van mental coaching jou de juiste vragen te stellen om onder andere jouw patronen, gedachten, overtuigingen en gevormde karakterstructuren inzichtelijk voor jezelf te maken. Pas dan kun je je eigen handleiding gaan herschrijven.

Zo creëer je eerst bewustwording van jouw huidig gedrag, wat essentieel is om een verandering door te voeren.

Maar er komt nog meer bij kijken. Jouw manier van handelen kan generaties teruggaan. Onbewust kun je met de beste bedoelingen dingen verkeerd doen, wat je totaal niet in de gaten hebt, omdat jouw voorouders en ouders dit ook al jaren zo deden. Deze informatie is ook opgeslagen in jouw brein. Door het samen maken van een genogram komen deze zaken ook aan het licht. Als je dan weet waar jouw handelen vandaan komt en wat je anders wilt gaan doen, dan is het tijd om de veranderingen door te voeren en daar is flink doorzetten voor nodig.

Vraag 3: Waarom is doorzetten belangrijk?

Voor veranderingen heb je minimaal één maand nodig. Actief doorzetten dus, want hierdoor creëer je ruimte voor de nieuwe informatie voor je brein. En hoe groter de nieuwe informatie wordt, hoe meer terrein de oude informatie verliest. Je brein krijgt zo door steeds door te zetten een groter fundament om te willen veranderen. Actief doorzetten is ontzettend moeilijk, omdat bij elke verandering angsten om de hoek komen kijken die jou tegen houden.

Vraag 4: En waarom laat je je door angst tegenhouden?

Angst zorgt voor automatische negatieve gedachten die in je hoofd als mieren gaan krioelen. Angst vormt negatieve gedachten die jou ervan willen weerhouden om een verandering in of door te zetten.

Een paar tips hoe met deze angsten om te gaan:

  • Zeg tegen een gedachte die zich in de toekomst plaatsvindt, dat je de toekomst niet kunt voorspellen. Stuur je gedachte naar wat je vandaag wel positief kunt doen om jouw verandering te bereiken. Verspeel je energie dus niet aan de toekomst, dat is sonde.
  • Ga iets doen wat jou afleiding geeft, waardoor je je negatieve gedachten geen ruimte geeft. Als er negatieve gedachten zijn, kan je brein zich niet 100% focussen op jouw verandering.
  • Erken je negatieve gedachten niet, want zo geef je ze aandacht en alles wat je aandacht geeft dat groeit. Beter is om tegenover iedere negatieve gedachte een positieve gedachte te plaatsen.
  • Doe regelmatig dingen buiten je comfort zone. Zo overwin je regelmatig angsten en her programmeer je je brein om met veranderingen en angsten om te gaan.
  • Je laten leiden door angst, brengt je niet verder.
  • Voel je angst en toon je moed.
  • En zet bewust kleine stapjes voor blijvende veranderingen.

Alles bij elkaar niet makkelijk dus om een verandering door te voeren, maar inzicht en dapper doorzetten kan jou veel opleveren.

Heb je hulp nodig bij het herkennen, erkennen, concluderen en om te bekijken wat je wilt veranderen en hoe je deze verandering door kunt voeren? Bel of mail mij gerust voor het maken van een afspraak.

Petra Maas

06-42122738

info@maasstroomcoaching.nl