Mental Coaching

Grenzen aangeven is beter zorgen voor jezelf

Terwijl ik dit schrijf zijn door het Corona virus de grenzen van diverse landen nog steeds gesloten. Zij zoeken bescherming tegen het virus achter hun eigen landsgrenzen, zodat de overheid beter voor het land kan zorgen.

Met grenzen aangeven bij anderen bescherm je je eigen IK, wat erg belangrijk is om beter voor jezelf te zorgen. Ga je je eigen grenzen over, dan treed je als het ware buiten jezelf. Je laat het zelf toe om anderen over jouw grenzen te laten gaan. Ook voor mij is dit een zoektocht geweest. Wat zijn nu mijn grenzen en hoe communiceer ik deze dan naar anderen? Als je eenmaal een weg hierin gevonden hebt, dan ben je er nog niet. Jouw omgeving heeft tijd nodig om aan jouw grenzen te wennen. Dit vergt van hun ook een aanpassing van hun gedrag richting jou, wat voor de ander ook niet makkelijk is, omdat ze al jaren gewend zijn om op een andere wijze met jou om te gaan. Er kan weerstand optreden en dit maakt het voor jou niet makkelijk om jouw grenzen te blijven aangeven. Maar door volharding maak je jezelf krachtiger en de juiste manier van communiceren is hierbij belangrijk. Je verdient ook meer respect bij anderen door juist je grenzen aan te geven. Ik vertel je graag meer over je grenzen aangeven.

Mijn grenzen aangeven, maar wat zijn mijn grenzen?

Het antwoord ligt heel dichtbij, namelijk in jou. Maar je hebt ook anderen nodig om je eigen grenzen te leren kennen en te ontdekken. Door bewuster te voelen wat je wel en niet fijn vindt in relaties met anderen kom je achter jouw grenzen. Heb je bijvoorbeeld te snel ja gezegd en voel je een onrustig gevoel opkomen, onderzoek dit gevoel dan. Je kunt ook altijd later nog op een gesprek terugkomen en of aangeven dat je een volgende keer het graag anders ziet of doet. Je lichaam geeft duidelijke signalen af. Het voelen, herkennen en erkennen van deze signalen kan lastig zijn. Met behulp van mental coaching kan ik jou helpen om je beter inzicht te geven in wat jouw grenzen zijn en je graag advies geven over jouw grenzen aangeven.

Hoe doe ik mijn grenzen aangeven op een goede manier?

Als je je grenzen aangeeft is het belangrijk te praten vanuit je IK. Ook is het belangrijk hierbij je eigen gevoel in het gesprek mee te nemen. Dit helpt anderen om jou beter te begrijpen. Wat doet het van binnen met jou? Gebruik hiervoor gevoelswoorden zoals pijn, verdriet, blijdschap, teleurstelling et cetera. Je leert zo de ander hoe ze fijner met jou kunnen omgaan. Door duidelijk te laten blijken of je iets wel of niet fijn vindt gekoppeld met jouw gevoel en jouw behoefte, zo kun je anderen jouw handleiding beter laten begrijpen, met als doel dat je een fijnere omgang met anderen creëert. Geweldloze communicatie is een hele mooie tool welke je hiervoor kunt inzetten.

Jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid!

Anderen kunnen niet jouw gedachten lezen. Als je anderen niet laat weten dat ze over je grenzen gaan, dan zullen ze zich ook niet aanpassen. Neem je eigen verantwoordelijkheid hierin. Luisteren anderen niet naar jouw gevoel, behoeftes en verlangens en blijven ze jouw grenzen overgaan dan kun je jezelf de vraag stellen wat wil ik met de relatie tot de ander?

Verandering is lastig…

Als je niet eerder je grenzen hebt aangegeven dan kan deze verandering behoorlijk lastig zijn. Je moet zelf aan deze verandering wennen en ook jouw omgeving zal aan de door jou aangegeven grenzen moeten wennen. Neem hierin als motivatie mee, dat mensen die hun grenzen aan durven te geven en niet over zich heen laten lopen, met meer respect worden behandeld. Samen gaan we hier door middel van mental coaching mee aan de slag. Jouw grenzen aangeven zal een stuk makkelijker gaan.

Wil jij respectvol behandeld worden?

Dan is het beter om je grenzen voortaan aan te geven. Juist door je grenzen aan te geven, kweek je onwijs veel respect. Goede relaties met anderen bestaan uit luisteren, vertrouwen en respectvol omgaan met elkaar. In een goede relatie staat de ander open voor jouw pijn, gevoelens en behoeften. En in een goede relatie zal de ander doen wat er in hun macht ligt om empathisch op jouw grenzen te reageren en jou te helpen.

Je helpt niet alleen jezelf…

Ook de ander help je door aan te geven of je iets wel of niet fijn vindt. Je hebt immers anderen nodig om je eigen blinde vlekken inzichtelijk te maken en kennis over je eigen manier van handelen te vergroten. Vaak is de ander zich niet bewust van zijn eigen gedrag richting jou, omdat zijn of haar handelen voortkomen uit patronen welke in het verleden gevormd zijn. Het is mooi om daar samen een gesprek over te voeren en zo in dieper contact met de ander te komen.

Wat levert het mij op?

Je zult veel minder last hebben van manipulatie en bemoeienis van anderen. Je pakt je leven terug en je wordt niet langer geleefd. Zo creëer je ruimte om je eigen hart te volgen en gelukkiger te leven. Je kunt hierdoor ook anderen meer accepteren zoals ze zijn. Jouw grenzen aangeven zorgt voor rust.

Weten wat mental coaching voor jou kan doen?

Met een paar mental coachgesprekken kun je je eigen grenzen en patronen al snel in beeld krijgen. Ook leer je in de coachgesprekken tevens je grenzen geweldloos naar de ander te communiceren.

Geef je grenzen aan en geniet van een gelukkiger IK.

Voor meer info of het maken van een afspraak bel of mail mij gerust.

Petra Maas
Maasstroom Coaching – o.a. mental coaching

06-42122738

info@maasstroomcoaching.nl