Verleden loslaten met deze tips

Het verleden is voorbij en alles wat er in het verleden gebeurd is, daar kunnen we niks meer aan veranderen. Door de pijnlijke gebeurtenissen van het verleden in het hier en nu vast te blijven houden, voelen en beleven we steeds weer opnieuw de pijn. Dit herhalende gevoel levert een emotie in jouw lijf op waar je flink last van kunt hebben. Je kunt je bijvoorbeeld neerslachtig of lamgeslagen voelen of je kunt last krijgen van fysieke ongemakken. Door als slachtoffer in je eigen verdriet te verdrinken en boos en verbitterd naar jezelf of anderen te blijven wijzen, houden we het verleden vast. Dit belemmert jou om gelukkig in het heden te kunnen zijn, wat jou ontzettend belemmert in je leven nu.

Want wat als je morgen dood gaat, zou je dan spijt hebben dat je jouw leven op pauze hebt gezet?

Terugkijken op het verleden is wel belangrijk om te kunnen begrijpen waarom we op een bepaalde manier hebben gehandeld. Als je wat verder gaat graven ligt de oorsprong van ons gedrag vaak in onze jeugd. Ook om onze gemaakte fouten te kunnen begrijpen en in de toekomst te voorkomen is zelfonderzoek goed. Het leven kan ons waardevolle en harde lessen bieden. Zorg dat je niet vast in het verleden blijft zitten en dat je alleen je lessen en het positieve eruit meeneemt. Zo creëer je compassie en acceptatie van jouw manier van handelen. Het stemt je mild en zacht te zijn voor jezelf wat nodig is om het verleden los te kunnen laten, waardoor je weer kunt voelen wat voor jou belangrijk is en jou gelukkiger maakt. Onderzoekend terugkijken en hierna loslaten is een liefdevolle daad om jezelf niet langer meer pijn te doen.

Verleden loslaten kun je doen met deze tips:

  • vergeef anderen en jezelf, voor je eigen bestwil
  • sta niet langer toe om jezelf te beschouwen als slachtoffer
  • herhaal positieve bevestiging voor jezelf
  • geef uitdrukking aan je gevoelens
  • keer terug naar het verleden om positieve redenen
  • probeer die ondersteuning te krijgen die jij nodig hebt
  • focus op iets positiefs
  • herformuleer pijnlijke ervaringen als leerkansen
  • wees je bewust van opdringerige gedachten
  • en sta open voor anderen en leef in het heden.

Laat jouw toekomst niet meer van het verleden afhangen. Laat het anker wat jou tot zinken brengt los. Heb jij ondersteuning nodig bij het thema “loslaten”, dan kan Rouw Coaching jou helpen om jouw gevoel en gedrag te leren begrijpen. Ook leer je hoe je af kunt komen van je negatieve gevoelens. Voor meer info kijk op individuele coaching of bel mij voor het maken van een afspraak.

Liefdevolle groet,

Petra Maas