Ontdek je partner opnieuw met kerst.

De kerstdagen vieren we dit jaar klein door de Corona maatregelen. Geen vol huis met familie en vrienden, alle gezellige restaurants zijn dicht en dan is er ook nog eens regen opkomst. Veel afleiding is er niet en dat betekent dat je veel tijd binnen met je partner doorbrengt wat voor ergernis kan zorgen.

Vooral als je wat langer bij elkaar bent, verdwijnen de complimentjes uit de relatie. Wij lijken ons meer te focussen op wat de ander niet doet of fout doet. Alles wat je aandacht geeft groeit en zo werkt dat ook met het benoemen van de negatieve kanten van elkaar. Door een chronisch tekort aan complimenten, kun je uit elkaar groeien. Er ontstaat twijfel aan de relatie en het kan ten koste gaan van je zelfbeeld.

Ik heb een leuke tip voor jullie om er samen een knusse kerst van te maken, waardoor je elkaar weer opnieuw gaat ontdekken.

Fijne kerst met je partner

Spreek met elkaar af dat jullie de kerstdagen gaan gebruiken om bewust te gaan letten op de positieve eigenschappen van elkaar. Als je bedenkt dat je je partner een compliment wilt geven, doe dit dan meteen, zodat je partner weet waar het compliment over gaat. Ook voel jij op dat moment jouw waardering op zijn sterkst. Wees zo eerlijk mogelijk en overdrijf niet, want dat heeft je partner zo in de gaten.

Door deze oefening haal je de focus van het negatieve af en ga je de dingen weer van elkaar zien die je in het begin van jullie relatie zo waardeerde. Zo kan er een bijzondere sfeer en meer verbinding tijdens kerst ontstaan. Je bent je bewust van je eigen en elkaars gedrag, want je weet dat erop je gelet wordt. Want zie het maar zo, als je net verliefd bent, dan laat je ook de mooiste versie van jezelf zien en door de positieve vibe van deze oefening komen de negatieve kanten meer op de achtergrond te staan. Na de kerst plan je samen een moment om te bespreken wat de waardering met jou en jullie dynamiek heeft gedaan. Iedereen vindt het fijn om waardering te krijgen, jij, maar jouw partner ook.

Deze oefening geeft een stimulans om het positieve van je partner weer te zien en de mooiste versie van jezelf vaker te laten zien. Zet hem op samen en maak er een gezellige, liefdevolle en knusse kerst van! Kan jullie relatie wat meer hulp gebruiken, kijk dan op mijn website over relatietherapie.

Liefs van Petra Maas