Elke relatie biedt de kans om te groeien en iets over jezelf te leren...

Wanneer is relatietherapie nodig?

Bij relationele vraagstukken met bijvoorbeeld je partner, een familielid, vriend, zakenpartner, werknemer of collega of binnen een samengesteld gezin. Juist als mensen heel veel van elkaar houden, komt er vaak spanning op de relatie te staan. Wanneer problemen steeds slechter beginnen te worden is het verstandig om naar een relatietherapeut te gaan. Het overbruggen van relationele problemen is geen makkelijke weg. Een relatie heeft net zoals een brug pilaren nodig om te blijven staan, waarbij onder andere veiligheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid belangrijk is. De meeste stellen schakelen pas hulp in als het eigenlijk al te laat is of als er een derde in het spel is. Wacht je totdat jouw relatie bijna escaleert, dan wordt het moeilijker en duurt het langer om jullie relatie weer te herstellen. 

Werkt relatietherapie eigenlijk wel?

In het begin van het traject komen de problemen naar boven wat vaak pijnlijk is, maar daarna gaan jullie samen aan het werk waardoor het vaak al snel beter gaat. De gesprekken verlopen vaak met een lach en een traan. Ik kan de liefde niet terug toveren, maar mijn doel is dat jullie elkaar beter leren begrijpen. Het gezamenlijk doel is per stel of situatie verschillend en we werken ook aan persoonlijke doelen waardoor relatietherapie ook individuele groei oplevert. Ieder kan zijn of haar kant van het verhaal delen, waarbij ik onpartijdig ben. Ik stimuleer wederzijds begrip door jullie oprecht naar elkaar uit te laten spreken en actief naar de ander te leren luisteren. 

Mijn eigen ervaring is dat relatietherapie of communicatie coaching vele inzichten en bewustwordingen geven en dat het je leven enorm verrijkt ongeacht de uitkomst. Je leert jezelf en elkaar beter kennen. Jouw persoonlijke leerdoelen helpen jou om een betere verbinding met jezelf en jouw omgeving te vormen, thuis en op je werk. Til er niet te zwaar aan dat het jou of jullie samen niet lukt om uit de negatieve spiraal te komen en dat je hierbij hulp nodig hebt. Je hebt immers anderen nodig om jouw blinde vlekken te ontdekken. Uitspraken dat liefde vanzelf moet gaan en je hoofd net als een struisvogel in het zandsteken en doen alsof er geen problemen zijn, lossen jullie problemen niet op. Door het weglopen van jullie problemen blijven jullie in een onbevredigende situatie of vechtrelatie zitten of neem je het risico dat een van beide wegvlucht. 

Zet daarom jezelf en jouw relatie op nummer 1. Relatietherapie helpt om een veilige harmonieuze thuisbasis te creëren voor jezelf en de ander. Één van jullie zal het balletje op moeten gooien om hulp in te schakelen en de andere stappen onderzoeken we samen. Het eerste persoonlijke kennismakingsgesprek is gratis, omdat ik de wederzijdse klik tussen alle partijen erg belangrijk vind voor een zo optimaal mogelijk resultaat. 

Mocht je aan individuele relatietherapie willen werken dan kun je bijvoorbeeld denken aan jouw manier van communiceren, uiten van jouw gevoelens en behoeften, assertiviteit, het leren stellen van grenzen en het aanpakken van depressieve klachten. 

Ook als je graag een relatie wilt, maar geen partner kunt vinden die goed bij jou past, kan individuele relatietherapie jou hierbij helpen.

 

De meest voorkomende relatieproblemen:

 • In onze relatie is sprake van een moeizame communicatie. 
 • Jullie willen ontzettend graag meer verbinding, maar het lukt jullie zelf niet.
 • Mijn partner gaat vreemd of ik heb een ander.
 • Er is sprake van wantrouwen en jaloezie.
 • Jullie zijn uit elkaar gegroeid door een nieuwe levensfase of persoonlijke ontwikkeling.
 • In onze relatie is er een verschil in behoefte en beleving van seks en emotionele intimiteit.
 • Je voelt je eenzaam in jouw relatie.
 • In onze relatie er verschil van normen en waarden over bijv. opvoeding en geld.
 • Door de komst van kinderen is onze relatie veranderd.
 • Jullie ervaren problemen in jullie samengesteld gezin.
 • Individuele gezondheidsklachten leiden tot wederzijdse stress in jullie relatie.
 • Jij of julie zijn beland in een vechtscheiding.
 • Jullie willen respectvol jullie relatie beëindigen. 
 • Jij of jullie willen inzicht in jouw/jullie manier van communiceren en handelen in relatie tot anderen. 
 • Het lukt jou niet om een langdurige relatie aan te gaan of een partner te vinden die goed bij jou past.
 • Je hebt hulp nodig bij het verwerken van een echtscheiding of relatiebreuk. 
Wacht niet te lang en neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. Hieronder kun je lezen hoe ik te werk ga.
header_brug

Hoe werkt relatietherapie?

Het eerste kennismakingsgesprek is gratis om te onderzoeken of er sprake is van een wederzijdse klik. We bespreken hoe we het traject vorm gaan geven. 

In het hierna volgende gesprek praten we over de huidige dynamiek, we bespreken wat er van de relatie nog over is en we bepalen het gezamenlijk doel waar jullie naar toe willen werken. 

Hierna brengen we per persoon door middel van 1 of 2 één op één mental coach gesprek(ken) het familiesysteem van herkomst, de manier van communiceren, behoeftes en gevoelens en persoonlijke doelen in kaart. We onderzoeken tevens het verdedigingsmechanisme bij stress en conflicten. De één op één gesprekken zijn strikt vertrouwelijk en dienen als uitgangspunt om jouw manier van handelen richting de ander voor jezelf inzichtelijk te maken. 

Na de mental coach gesprekken volgen gezamenlijke gesprekken. Aan de hand van de ingebrachte thema’s, persoonlijke doelen en door steeds het gezamenlijk doel opnieuw onder de loep te nemen werken we doelgericht. Ieder draagt gedurende het traject zijn of haar verantwoordelijkheid om de dynamiek te veranderen. Steeds geef ik sturing aan het oprecht naar elkaar durven uitspreken van gevoelens en behoeftes en leer ik jullie actief met compassie en empathie naar elkaar te luisteren. Per gesprek bekijk ik wat nodig is en maak ik gebruik van NLP en systemische oefeningen. 

Ik begeleid jullie proces onpartijdig, oordeelloos en ik verdeel evenredig mijn tijd. 

Loop jij ergens op vast of kan jullie relatie wat hulp gebruiken? 

Bel mij of vul het contactformulier in. Je mag kort jouw hulpvraag vermelden als je dat fijn vindt.

Hieronder vind je een aantal referenties naar aanleiding van relatietherapie.

Referenties Relatietherapie

Nooit gedacht dat een samengesteld gezin met pubers makkelijk zou zijn. Maar ook niet dat we ooit zó vast zouden lopen. We waren niet echt van plan om hier hulp voor te zoeken. Dat is toch wel een stap…Maar O, zo blij dat we Petra hebben ontmoet. Petra’s hulp was verrassend en eenvoudig. Ze heeft specifieke aandacht voor alle betrokkenen. En weet dit vervolgens samen te smelten tot een oplossing waar iedereen gelukkig van wordt. Het is verbluffend hoe snel we resultaat boekten. Nog elke ochtend beginnen we vrolijk aan een nieuwe dag.
Sabine, 48 jaar
zelfstandig ondernemer
Petra heeft mij erg geholpen om terug in te zien waar het eigenlijk om gaat in een relatie. Niet blijven hangen in het verleden, aanpakken van je blokkades en met liefde samen aan de slag, met ruimte voor het gevoel en de behoeftes van de ander. Als je er midden in zit, zie je het niet altijd even helder. Met de visie en aanwijzingen van Petra heb ik afstand kunnen nemen van de situatie die veranderd moest worden en dat helpt enorm! En dit geldt niet alleen voor mij, maar voor de anderen. Ze heeft ons opnieuw in verbinding met elkaar gebracht. In een paar weken 180 graden gedraaid! Ik ben er ontzettend blij mee!
Hans, 49 jaar
schade expert
Toen ik hoorde over Maasstroom Coaching was ik eerst een beetje sceptisch hierover. Ik dacht, ja heeft dit nou wel zin om een beetje te praten enzo. Toch maar gedaan en zeker geen spijt van gehad! Heel erg snel resultaat gezien met haar communicatie coaching, we gingen met sprongen vooruit door de werkwijze die wordt gevolgd. Dit is zeker een aanrader voor zowel volwassenen als voor jongeren. Ook Petra zelf is heel erg fijn, ze luistert heel goed en kan zich erg goed inleven in anderen. Mijn conclusie: een top werkwijze met snelle grote sprongen. Dus zeker een aanrader.”
Thomas, 19 jaar
student
Petra is een fijne therapeut / coach. Vanaf het eerste gesprek voelde het vertrouwd, veilig en open om alles te mogen delen. Door de gesprekken met veel variatie van oefeningen liet Petra ons beter naar onszelf kijken en kregen we mooie inzichten en tools. Samen zocht ze naar onze kracht en verantwoordelijkheid in onze relatie om de balans te herstellen. Ik ben als individu ontzettend gegroeid en daar ben ik Petra heel dankbaar voor.
Diana, 42 jaar
huismoeder