Kan ik beter scheiden of blijven?
Beter scheiden of blijven?
Moet je wel doorgaan met je relatie, moet ik scheiden of blijven? Die vraag komt in je op. Het gaat niet goed tussen jullie, maar je wil niet opgeven. Je voelt je ongelukkig, rusteloos en je bent constant overstuur.
In deze blog geef ik je meer informatie over de gevolgen van de keuzes die je maakt. Zo kun jij de keuze maken die bij je past in scheiden of blijven.
Dit doen relatieproblemen met je
Die dagelijkse last van stress, ruzies en spanningen waar ik het in de introductie over had, die leiden tot grotere problemen. Je zit na een tijd niet meer lekker in je vel. Een depressie of burn-out ligt op de loer. Voor je het weet is het te laat en kun je een traject in. Je weet niet zeker of je wilt scheiden of blijven en en deze onzekerheid zorgt voor nog meer vervelende gevoelens.
De stap om alleen verder te gaan is groot als je jarenlang samen bent geweest. De liefde heeft jullie ooit samen gebracht en nu voelt je hart gebroken, omdat je je niet meer gelukkig bent. Maar de keuze om te scheiden of blijven vind je alsnog heel lastig.
Je voelt je:
- alleen
- depressief
- wanhopig
- onzeker
- chagrijnig
- boos
- hunkerend naar liefde
- afstandelijk
- vervreemd
- angstig
- en verdrietig
Je weet dat een breuk of scheiding vele verliezen en een rouwproces met zich meebrengt en alleen al de gedachte hieraan doet pijn. Kan ik de immense pijn na een scheiding aan? Doe ik of doen wij er wel of niet goed aan om alleen of samen verder te gaan? En kan ik overeind blijven staan door alle verliezen waar ik mee te maken krijg? Moet ik scheiden of toch maar blijven bij mijn huidige partner?
Scheiden of blijven: deze verliezen ervaar je bij een scheiding
Je leven gaat er heel anders uitzien na jouw keuze in scheiden of blijven. Ik spreek uit ervaring en ik had nooit verwacht dat het zoveel impact op mijn leven zou hebben. Van het huis waar jullie eerst samen gelukkig in waren, moet je misschien afscheid nemen als je kiest voor scheiden.
Er is een grote kans dat je afscheid moet nemen van vrienden. Voor hen is het lastig om tussen twee vrienden in te staan waardoor een keuze onvermijdelijk is. Als de ex wraakzuchtig onechte verhalen over jou verspreidt, sta je machteloos.
Jezelf bij vrienden moeten verdedigen levert je een pijnlijk en gebroken gevoel op. Sommige vrienden leer je ook van een andere kant kennen als ze in deze verdrietige en stressvolle situatie er niet voor jou zijn. Waar vrienden wegvallen, staan anderen juist op.
Naast het overlijden van een dierbare is scheiden de meest stressvolle periode in het leven. Je ervaart ongemak, stress, verdriet en voelt je dagen, weken of maandenlang slecht. Je gaat eraan onderdoor als je het niet goed aanpakt en niet weet wat je moet doen.
Eigenlijk kunnen we het verlies terugbrengen naar 4 hoofdpijlers:
- Houvast
- Autonomie
- Rechtvaardigheidsgevoel
- Toekomstbeeld
Je houvast, autonomie, rechtvaardigheidsgevoel en toekomstbeeld veranderen aanzienlijk. Op AL deze gebieden krijg je met verliezen te maken.
Hieronder lees jij in detail hoe bepaalde verliezen terugkomen na een scheiding.
Houvast in een scheiding
De houvast en veilige grond onder je voeten, die raak je kwijt. In één ruk worden ze onder je vandaan getrokken. En dat voel je zowel mentaal als fysiek. Door houvast voel je je beschermt in moeilijke situaties. Dat heb je nodig om overeind te blijven. Raak je dit kwijt dan voel je je onzeker, angstig en verontrust.
Een stabiele omgeving functioneert als vangnet waardoor we onszelf veilig voelen. Wie zijn we nog als we dit houvast verliezen en welk effect heeft dit op onze omgeving?
Autonomie in een scheiding
Autonomie is belangrijk in een relatie. Zo hoor je je ook op je gemak te voelen als je zelfstandig zonder partner dingen onderneemt. Zoals energiek alleen naar de sportschool of een dagje ontspannen winkelen met een vriendin.
Tip van mij: zorg dat je in je relatie regelmatig los van elkaar dingen onderneemt, zodat je makkelijker met onafhankelijkheid om leert te gaan.
Ik heb een paar vragen voor jou om over na te denken. Hoe autonoom ben ik nu in mijn relatie? Mag ik wel autonoom zijn? En wie ben ik met en zonder mijn partner aan mijn zijde?
Bij een scheiding word je gedwongen autonoom te zijn en moet je letterlijk op eigen benen staan.
Als je partner er niet meer is, dan is je huis letterlijk leeg. Stel je alvast voor hoe dat zou zijn. Je hebt een lange dag gewerkt en een gesprek met je baas heeft je een geïrriteerd gevoel gegeven. Thuis gekomen is er niemand om dit mee te delen en ben jij zelf de enige persoon in huis van wie je houvast krijgt.
Rechtvaardigheidsgevoel in een scheiding
Als het niet goed gaat in je relatie dan doet dit iets met ons rechtvaardigheidsgevoel. Door alles wat je samen hebt meegemaakt heb je ervaringen opgebouwd die van invloed zijn op ons gevoel en aantrekkingskracht tot elkaar die in conflict gaan met ons verstand als je je niet meer gelukkig voelt.
Er zijn vele mooie ervaringen, maar wat hebben de negatieve ervaringen van binnen met jou gedaan? Is er te veel van binnen beschadigd waardoor je een muur of een blokkade hebt opgebouwd? Wie is de dader en waarom doet de ander je onrecht aan waardoor jouw gevoel van geluk en rechtvaardigheidsgevoel wordt aangetast?
Je kunt boos worden als je in een onrechtvaardige vechtscheiding beland. Jouw ex kan achter jouw rug financieel zijn schaapjes op het droge hebben gezet of is niet van plan de wettelijke alimentatie regels na te komen.
Toekomstbeeld bij een scheiding
We hebben doorgaans een toekomst voor ogen. Jouw toekomstbeeld is afhankelijk van of je samen wel of niet doorgaat met jullie relatie. Het beeld van de gewenste toekomst geeft richting, zin en invulling van het heden.
Bij een scheiding weet niemand hoe de toekomst eruit gaat zien. Een andere toekomst dwingt ons het script te herschrijven. Dit kan je angstig en wiebelig maken door vele vraagtekens.
Scheiden of blijven, hoe maak ik de juiste keuze?
Relatietherapie of relatiecoaching kan jou of jullie helpen om inzicht en antwoorden te krijgen hoe verder te gaan. Kunnen we beter scheiden of toch bij elkaar blijven? Door langer te blijven hangen in de negatieve spiraal met vele irritaties en ergernissen, word je en maak je elkaar steeds ongelukkiger.
Het wijzen naar de ander en verwijtend communiceren met elkaar zorgt voor afstand die jullie steeds verder uit elkaar drijft en kan beschadigen. Hoe groter de afstand hoe lastiger het wordt om elkaar weer te vinden.
Door te lang in cirkels rond te blijven zwemmen en al watertrappelend naar elkaar om je heen te blijven slaan, kun je uitgeput raken en in een burn-out belanden. Door elkaar steeds pijn te doen of vreemd te gaan kunnen beschadigingen ontstaan die niet meer te helen zijn. Met een blijvende muur als gevolg die niet meer af te breken is.
Hierdoor voelt de relatie steeds eenzamer en afstandelijker wat juist niet de bedoeling van een relatie is. Als je samen maar verder hobbelt en je kop in het zand steekt, dan maken jullie elkaar alleen maar ongelukkiger.
Als je te lang wacht met hulp inschakelen en je relatie in een crisisfase belandt, dan bevind je je in de gevarenzone. Het transformeren naar een gelijkwaardige relatie waarbij jullie je beide gelukkig voelen wordt dan erg lastig met alsnog een scheiding of overspannenheidsklachten op de langere termijn als gevolg. De keuze in scheiden of blijven is lastig. Praten is belangrijk in deze fase van je leven.
Mijn missie als relatietherapeut
Mijn missie als relatietherapeut is om stellen te motiveren om te stoppen met elkaar nog langer pijn te doen en samen onder mijn begeleiding aan de slag te gaan. Voor mij is het belangrijk dat ieder individu weer terug in zijn/haar eigen kracht komt te staan.
We onderzoeken kritisch jullie relatie en de verschillen in de verbindingen waarop het misgaat. We nemen jullie beider gedrag onder de loep en we bespreken hoe deze van invloed is op jullie gevormde dynamiek.
Al onderzoekend komen er antwoorden en inzichten of er nog voldoende liefde en vertrouwen over is om samen hand in hand verder te gaan. De geleerde lessen uit het verleden nemen we mee naar een mooiere toekomst.
Ik leer mijn cliënten om in een veilige omgeving echt naar elkaar te luisteren waarin alle gevoelens, behoeftes en verlangens er mogen zijn. De behoefte om te willen winnen in een conflict laten we los, want daarin is er altijd één de verliezer.
Constructief onder mijn leiding al pratend en met behulp van oefeningen gaan we samen op zoek naar oplossingen en afspraken die voor beide goed voelen.
Het kan ook zijn dat het beter is om afscheid te nemen en te stoppen met elkaar nog langer pijn te doen. Ook in dit traject begeleid ik cliënten, om weg te blijven van een vechtscheiding.
Relatietherapie is goedkoper dan scheiden en voorkomt een burn-out
Scheiden heeft behoorlijk wat financiële consequenties zoals hoge advocaatrekeningen, een verhuizing en minder inkomen om van rond te komen. Relatietherapie kan een veel goedkopere oplossing zijn om je geluk weer terug te vinden.
Vaak blijven stellen uit financiële overweging noodgedwongen bij elkaar. Juist dan is het ook verstandig om hulp in te schakelen en samen een nieuwe modus te vinden hoe hiermee om te gaan. Dit in het belang van ieders gezondheid en om een burn-out te voorkomen.
Uit onderzoek van Marike de Valk (relatietherapeut) is gebleken dat stellen hun relatie beter beoordelen na relatietherapie. Gemiddeld gingen zij van een 4.4 voor therapie naar een 7 na therapie. Het loont.
Marike de Valk – onderzoek naar relatietherapie.
Wees dapper en ga een relatietherapietraject aan
Liefde kan zo mooi zijn en energie geven, maar ook veel pijn en verdriet doen wat bakken vol energie kost. Zodra je van iemand gaat houden komt er een dag dat jullie ook afscheid van elkaar gaan nemen wat angst met zich meebrengt. Als je je liefde aan iemand toevertrouwt ligt afscheid en rouw op de loer, want liefde en rouw gaan hand in hand samen door het leven.
Dit maakt dat liefde ons als individu kwetsbaar maakt en angst om het laatste beetje liefde en houvast kwijt te raken maakt dat ongelukkige stellen juist weg blijven van relatietherapie.
Wees niet bang, stap uit jullie angst om elkaar te verliezen en ga beide met vertrouwen een relatietherapietraject aan.
Sla de weg in naar een betere toekomst, anders wordt jullie angst toch waarheid en scheiden jullie wegen alsnog.
Bel of mail mij voor een gratis kennismakingsgesprek en kom in mijn praktijk het gevoel van rust, veiligheid, vertrouwen en warmte ervaren waar jullie of jouw verhaal er mag zijn. Kamp je met relatieproblemen en wil jouw partner niet mee, kom dan alleen. Ik help je/jullie in de keuze van scheiden of blijven.
Mijn werk is mijn passie. Uit liefde voor mijn cliënten is er tussen de sessies ruimte om te appen of te bellen als er een conflict is en jij even niet weet hoe hiermee om te gaan.