Zo maak je voor jezelf opkomen makkelijker

Je voelt je vermoeid en gestrest. Je loopt overdag rond met een geïrriteerd en ontevreden gevoel. ’s Nachts lig je huilend en geërgerd in bed te piekeren, omdat anderen over jou heen walsen. Je bent boos op jezelf, omdat je vanuit je automatische piloot weer eens ‘ja’ hebt gezegd tegen extra werkzaamheden op je werk en thuis moet je vaak alleen de kar trekken. Je was bang voor een conflict.

Om dit uit de weg te gaan en uit angst wat anderen van jou zouden vinden als je ‘nee’ zou zeggen, heb je maar ‘ja’ gezegd. Door het extra werk loop je hierdoor nog meer op je tenen. Voor jezelf opkomen, je weet dat je dit eigenlijk had moeten doen.

Zowel op je werk als in je relatie voel je je niet gewaardeerd en niet gezien voor het geen wat je allemaal doet. Dit maakt jou boos en gefrustreerd. Slapeloze nachten breken jou op en dan ineens overstroomt je emmer en barst de bom. Je ontploft en je bent woedend en thuis gooi je alle frustratie eruit. Van binnen voel je je eenzaam en niet begrepen.

Is dit herkenbaar voor je en is voor jezelf opkomen erg lastig? Dan is het hoog tijd om hier iets aan te doen. In deze blog deel ik tips en vertel ik waarom het belangrijk is om voor jezelf op te komen en hoe je kunt voorkomen dat anderen over jou heen walsen. Met mijn tips help ik je om jezelf meer zichtbaar te maken op je werk en in je relatie door voor jezelf op te komen.

Niet voor jezelf opkomen resulteert in stress

Als je het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen, je grenzen niet aan durft te geven en bang bent wat anderen van jou vinden, dan is de kans groot dat jij veel stress in jouw leven ervaart en dat je niet lekker in je vel zit. Niet voor jezelf opkomen maakt het behoorlijk lastig om jezelf staande te houden in een team of in je relatie.

Op de korte termijn voelt het in eerste instantie beter om je mond te houden als je eigenlijk van binnen weerstand voelt. Het geeft rust om geen gedoe of conflict aan te hoeven gaan. Zo beloon je jezelf op korte termijn met rust. 

Op de lange termijn is het effect dat jij met negatieve gevoelens opgescheept zit en langzaam bij jezelf vandaan loopt. Het kost jou enorm veel energie om anderen steeds maar weer tevreden te houden.

Dit zorgt voor langdurige stress en een ongelukkig gevoel met overspannenheidsklachten als gevolg. Als je niet uitkijkt beland jij in een burn-out dus hoog tijd om hier iets aan te doen.

voor jezelf opkomen

Waarom is voor jezelf opkomen belangrijk?

Niet opkomen voor jezelf betekent dat je jezelf letterlijk niet laat zien. Je maakt jezelf kleiner dan de ander en zo geef je de ander ruimte om met jou te doen wat hij of zij wil. Je bent een makkelijke prooi om de behoeftes van de ander in te vullen. Je maakt de ander hierdoor gelukkig, maar je gaat voorbij aan je eigen geluk. Omdat je niet van jezelf laat horen is het voor de ander eenvoudig om over jouw grenzen heen te walsen.

De ander heeft dit vaak niet door, omdat jij ‘ja’ zegt of zelf hulp aanbiedt zonder dat de ander erom gevraagd heeft. Met een vriendelijke lach op je gezicht zeg je; “Ja, dat doe ik wel”. Hoe kan de ander dan zien dat jij je van binnen anders voelt? 

Je creëert stress voor jezelf, omdat je niet toekomt aan je eigen behoeftes en rust, doordat je andermans ballen in de lucht probeert te houden. Je maakt jezelf ongelukkig. Waarom geef je je grenzen niet aan en doe je dit jezelf aan?

Jouw gevoelens en jouw lichaam geven goed aan waar jij je wel of niet prettig bij voelt en toch ga je door met altijd ‘ja’ zeggen en klaar staan voor anderen. Waarom luister je niet naar jouw gevoelens en behoeftes en bezorg je jezelf stress en een ontevreden gevoel? Want als je langdurig met een ontevreden, vermoeid en gestrest gevoel rond loopt dan raak je opgebrand. Stop hier dus mee.

Verlegenheid, jezelf druk maken om de mening van anderen, een laag zelfbeeld, niet ad-rem reageren en hoog gevoeligheid belemmeren jou om voor jezelf op te komen. Je zegt of doet hierdoor niet wat jij graag zou willen.

Mensen die voor zichzelf opkomen delen hun mening en geven hun grenzen aan. Assertieve mensen ervaren veel minder stress in hun leven. Ze zorgen goed voor zichzelf door goed om te gaan met hun energie niveau en goed naar hun eigen gevoelens en behoeftes te luisteren.

Als je beter voor jezelf opkomt dan groeit jouw zelfvertrouwen en durf je makkelijker een gesprek aan te gaan. Daarom is voor jezelf opkomen zo belangrijk. Je zorgt beter voor jezelf, je energie niveau is hoger, je eigenwaarde groeit en je houdt tijd over om dingen te doen waar jij gelukkig van wordt.

Belangrijk is dat jij congruent bent en in je gedrag naar anderen laat je zien dat wat je zegt, van binnen voelt en denkt overeenkomt. Dan weet de ander wat ze aan jou hebben en leren ze jou beter kennen. Je leert anderen hoe ze met jou om moeten gaan op een manier die voor jou fijn voelt. 

Voor jezelf opkomen

Voor jezelf opkomen in een relatie

In een relatie is gelijkwaardigheid en balans belangrijk. Als jij niet voor jezelf opkomt dan maak je jezelf en jouw ruimte kleiner ten opzichte van je partner. Je laat dan veel zaken en beslissingen aan je partner over en je geeft hierdoor de touwtjes letterlijk uit handen.

Wijzen naar jouw partner dat deze dominant is en moet veranderen heeft geen zin. Jij bent medeverantwoordelijk dat jullie balans in gelijkwaardigheid verstoord is. Het gedrag van jouw partner kun je niet veranderen, jouw eigen gedrag wel. Om de balans in evenwicht te brengen kun jij je eigen inbreng vergroten. Ga het gesprek aan en ga samen op zoek naar meer gelijkwaardigheid.

Jouw grenzen en mening tellen mee. In een gelijkwaardige relatie fungeer je samen als een mooi team. Een team dat liefdevol overlegt en samen steeds op zoek gaat naar oplossingen en keuzes die voor beide goed voelen. Hierbij is het belangrijk dat je elkaar spreekruimte geeft en echt luistert naar elkaar. 

Spreekruimte waarin jullie beide een veilig gevoel ervaren om open alles te bespreken. In een gelijkwaardige relatie stem je telkens weer goed op elkaar af door geweldloos en respectvol te communiceren. 

Als een van beiden of beiden in de verdediging gaat dan communiceer je vanuit een hoge emotie. Gelijkwaardigheid in het gesprek is dan ver te zoeken. En vanuit een hoge emotie kun je elkaar flink verbaal of non verbaal beschadigen.

De kracht is om beiden de behoefte om te willen winnen in een gesprek los te laten, want dan ontstaat er ruimte om samen tot een oplossing te komen waarbij jullie behoeftes samenvloeien. Samen steeds weer op zoek gaan naar een oplossing die voor jullie beiden goed voelt. 

Als jij meer voor jezelf opkomt in jouw relatie wat jouw partner niet van jou gewend is, kan dit voor ruzie in jullie relatie zorgen. 

Tip van mij: Bespreek met je partner dat je oefent met assertiviteit en dat je graag meer gelijkwaardigheid in jullie relatie terug wilt zien. Leg uit wat dit voor jullie relatie kan betekenen. 

Voor jezelf opkomen

 

Ook met vrienden heb je een relatie. Hierbij is gelijkwaardigheid en een balans tussen geven en nemen ook belangrijk. Zie het als een weegschaal die in horizontale stand in balans is. Zorg dat je jezelf bent en kunt zijn in vriendschappen. 

In een fijne gelijkwaardige vriendschap kan dat, dan mag je jezelf zijn en evenveel ruimte innemen. Wees niet bang en durf meer van jezelf te laten zien en kom voor jezelf op wat voor een diepere band zorgt en jullie vriendschap ten goede komt.

Geef jij te veel in een vriendschap en is de balans tussen geven en nemen verstoord, dan ben jij degene om de balans in evenwicht te brengen. Kies dan vaker voor jezelf. Zo zorg je beter voor jezelf. Dat verdien jij toch ook.

Voor jezelf opkomen op je werk

Op de werkvloer is het belangrijk om voor jezelf op te komen. Als iedereen zijn rol en verantwoordelijkheid pakt die bij zijn of haar functie hoort en iedereen goed overlegt en samenwerkt dan heerst er een fijn werkklimaat. Helaas gaat het in de praktijk op de werkvloer er vaak anders aan toe.

Je moet op de werkvloer sterk in je schoenen staan om om te kunnen gaan met dominante leidinggevenden of dominante collega’s die hun rol of verantwoordelijkheid niet nemen. Vaak is er sprake van ellebogenwerk en afschuiftactiek en degene die het hardst roept wordt gehoord en gezien.

Als je niet voor jezelf opkomt en veel stress op je werk ervaart heeft dat invloed op jou als persoon en op je relatie. Je komt moe en geïrriteerd thuis en er komt niks meer uit je handen. Doodmoe val je na het eten al snel op de bank in slaap. Je bent ongezellig en je moppert thuis en bij vrienden over de gang van zaken op je werk.

Je gaat nog harder werken om toch die waardering te krijgen waarnaar je zo verlangt. Gevolg is dat je te veel hooi op je vork neemt waardoor je veel stress ervaart en in een werk gerelateerde burn-out kunt belanden.

Geef op je werk beter je grenzen aan. Deel vanuit je ik kwetsbaar meer je gevoelens en behoeften zodat ze jou meer gaan zien en meer rekening met jou kunnen houden. 

Zeg vaker ‘nee’ als je een ‘nee’ van binnen voelt. Op een vraag hoef je ook niet meteen te reageren. Vraag om bedenktijd en maak een goede afweging en ga dan weer samen in gesprek. Ook jouw leidinggevende is er uiteindelijk niet bij gebaat dat jij langdurig met een burn-out thuis komt te zitten.

Bij hard werken hoort op zijn tijd ook een mooie loonsverhoging. Durf zelf om loonsverhoging te vragen. Grijp je kans als daar een goed moment voor is. Bijvoorbeeld als je een goede prestatie hebt geleverd, je een vast contract krijgt of als je werkgever goed gemutst is.

Wil jij met een vriendelijke manier voor jezelf opkomen zonder de ander te kwetsen, ga dan aan de slag met de volgende tips.

voor jezelf opkomen

Voor jezelf opkomen doe jij met deze 20 tips

  1. Neem je plek in. Maak jezelf niet kleiner ten opzichte van de ander. Wees trouw aan jezelf, je bent goed zoals je bent. Deel open en eerlijk wat je denkt, voelt en waar jij behoefte aan hebt.
  2. Geef je grenzen aan en communiceer alleen vanuit je IK wat het met jou doet. Ook bij mensen die vaak proberen jou voor het karretje te spannen is het belangrijk jouw grenzen aan te geven en jouw gevoel en behoefte uit te spreken. Zo leren ze jou en jouw grenzen beter kennen. Als je vanuit je IK spreekt, spreek je vanuit je hart en zorg je goed voor jezelf.
  3. Ga het gesprek aan en blijf in verbinding door samen op zoek te gaan naar een oplossing die voor beiden goed voelt.
  4. Durf op een duidelijke manier ‘nee’ te zeggen en voel je niet achteraf schuldig. Door ‘nee’ te zeggen zorg je goed voor jezelf. Belangrijk is je houding en vasthoudendheid, want alleen dan komt de ‘nee’ ook daadwerkelijk aan bij de ander. Neem een zelfverzekerde houding aan en laat je niet overhalen. Gebruik de juiste krachtige intonatie en voorkom dat je gaat schreeuwen of je mond laat snoeren.
  5. Als jij niet gewend bent om ‘nee’ te zeggen dan kan jouw brein een schuldgevoel oproepen, omdat het niet gewend is dat jij voor jezelf opkomt. Jouw brein houdt niet van veranderen en wil dat jij bij het oude blijft. Merk je het schuldgevoel op, accepteer dit dan en luister er niet naar. Door bij jou ‘nee’ te blijven zorg jij goed voor jezelf.
  6. Zie kritiek als feedback. Neem feedback in ontvangst, vraag bij de ander door zodat je een goed beeld hebt. Onderzoek na het gesprek of je iets met deze feedback kunt. Geef aan dat je tijd nodig hebt om er over na te denken en communiceer dat je op het gesprek terug komt. Wacht hier niet te lang mee, want dat geeft onrust bij jou en bij de ander.
  7. Deel rustig je mening ook al denk jij er anders over. Heb respect voor de mening van de ander. Wees niet te meegaand of defensief. Dan zullen mensen vaker naar jou luisteren. Maak rustig duidelijk wat je bedoelt en luister naar het antwoord van de ander.
  8. Blijf kalm als iemand dominant is of pestgedrag vertoont. Sta het bij jezelf niet toe, dit jou van binnen te laten raken. Reageer niet emotioneel en betaal niet in gelijke munt terug. Als je kalm blijft groeit jouw zelfvertrouwen en laat je het negatieve gedrag bij de ander.
  9. Ga bij jezelf van binnen op onderzoek uit wat jou stress oplevert. Je hebt dan voor jezelf goed in beeld wat jou dwars zit. Ga hierna in gesprek, de ander kan jou gedachten immers niet lezen.
  10. Gun jezelf de tijd om met deze tips te oefenen. Het duurt ongeveer 60 dagen om een andere gewoonte aan te meten. Zet door, oefening baart kunst.
  11. Irriteer je je aan het gedrag van de ander, ga dan eerst na welk doel jij wilt bereiken en wat jouw oplossing in deze is. Begin het gesprek met het benoemen van feiten die de ander ook ziet. Spreek jouw gevoel uit wat het gedrag van de ander van binnen met jou doet. Deel daarna jouw behoefte en vraag of de ander samen met jou naar een oplossing wil zoeken. Deel jouw oplossing en sta ook open voor de oplossing van de ander.
  12. Door complimenten te geven groeit de ander en ook jij. Door een oprecht compliment te geven krijg jij ook een goed gevoel en dat heeft een positief effect op jouw zelfverzekerdheid.
  13. Jouw tijd is kostbaar, ga waardevol met jouw tijd om. Soms hebben zaken voor je leidinggevende ineens voorrang. Onderzoek dan opnieuw jouw tijdsverdeling en neem de controle over jouw tijd weer terug.
  14. Jouw leven is niet van jou als je niet voor jezelf opkomt. Laat de angst wat anderen van jou denken los. Ook anderen hebben recht om op de komen voor zichzelf en jij ook.
  15. Besteed tijd aan dingen waar jij goed in bent en mensen waar jij energie van krijgt. Dan word je vanzelf zelfverzekerder. Durf te doen waar je goed in bent en houdt afstand van de mensen die jou energie kosten. Positiviteit geeft jou kracht en energie, negativiteit kost jou kruim en trekt jou leeg.
  16. Wees minder streng voor jezelf. Stop veroordelingen en vraag jezelf af wat een goede vriendin tegen jou zou zeggen. Dit maakt jou zelfverzekerder waardoor je beter voor je zelf durft op te komen.
  17. Stop met verantwoorden van jouw keuzes. Hierdoor straal je onzekerheid uit en ben je een makkelijke prooi.
  18. Probeert de ander jou te overtuigen, toon dan begrip en blijf bij je standpunt. Wordt de ander boos, laat je dan niet verleiden. Stel voor het gesprek op een ander moment voort te zetten als de emoties bij jullie beiden gezakt zijn.
  19. Bereid een gesprek voor en oefen thuis wat je wilt zeggen.
  20. Voor jezelf opkomen, vind je dat nog lastig? Bel of mail mij dan voor een gratis kennismakingsgesprek.
Voor jezelf opkomen

Met de bovenstaande tips ben je al een heel eind op weg met opkomen voor jezelf. Begin klein en geef niet op. 

Als je nu niks doet dan word jij steeds verder in een hoekje gedrukt wat benauwd en gefrustreerd aanvoelt. Met als gevolg dat je alleen nog op commando op mag komen draven en anderen telkens weer misbruik van jou maken. Je ervaart steeds meer negatieve gevoelens, omdat jouw Ik langzaam wordt uitgewist. Je bent moe en je voelt je boos, verdrietig en ongelukkig. Je hebt geen regie meer over jouw leven met een burn-out als gevolg. Dus kom nu in actie.

Ook jij kunt leren voor jezelf op te komen. Ik begeleid jou met individuele coaching, zodat jij meer in jezelf gaat geloven en jij zelfverzekerder wordt waardoor jij voor jezelf durft op te komen. 

Laten we een kennismakingsgesprek inplannen zodat jij zelf kunt ervaren hoe prettig het is om het erover te hebben.

Mijn kennismakingsgesprekken zijn altijd gratis en vrijblijvend. Je hebt niets te verliezen, behalve onzekerheid. Klik op de onderstaande button. Dan zien we elkaar binnenkort.

handtekening-petra-maas