Grenzen stellen, wat levert het mij op?

Grenzen stellen is beter zorgen voor jezelf. 

Grenzen stellen is beter zorgen voor jezelf. Je verdient meer respect bij anderen door juist je grenzen aan te geven en niet over je heen te laten lopen. Ga je keer op keer je eigen grenzen over, dan treedt je als het ware buiten jezelf en wordt jouw ruimte steeds kleiner wat erg benauwend aan kan voelen. Vaak laat je het zelf toe dat anderen jouw grenzen opzoeken, omdat je niet geleerd hebt hoe je grenzen moet stellen. Door geen rekening te houden met je eigen grenzen kun je negatieve gevoelens ervaren en kunnen anderen misbruik van je maken. Wanneer dit langdurig aanhoudt kan dit leiden tot depressieve gevoelens, stress en burnout klachten.

Je kunt niet altijd aardig zijn. Mensen zullen daar misbruik van maken. Soms moet je gewoon grenzen stellen.

Ga je ineens grenzen stellen wat je voorheen niet deed, dan roept dit weerstand in jouw omgeving op. Jouw gedragsverandering betekent immers ook een verandering voor anderen. Juist als je graag voor anderen klaar staat kan het lastig zijn om dit patroon te doorbreken. 

Door beter te leren omgaan met grenzen zul je veel minder last hebben van manipulatie en bemoeienis van anderen. Je pakt je leven terug en je wordt niet langer geleefd. Zo creëer je ruimte om je eigen hart te volgen en gelukkiger te leven. Een ander gevolg is dat je anderen ook sneller accepteert zoals ze zijn. Grenzen aangeven is eigenlijk ja zeggen tegen jouw gevoelens en behoeftes, en hierbij ook rekening houden met de grenzen van anderen. 

Ook de verschillen in opvoeding tussen man en vrouw kunnen een rol spelen.

Door grenzen te stellen heb je jezelf beter in de hand en kun je meer betekenen voor anderen.

Je helpt ook de ander door je grenzen aan te geven en vanuit je ik samen hierover te communiceren. Anderen kunnen immers jouw gedachten niet lezen. Als je anderen niet laat weten dat ze over je grenzen gaan, dan zullen ze zich ook niet aanpassen. Vaak is de ander zich ook niet bewust van zijn gedrag richting jou en door samen in gesprek te gaan kom je in dieper contact met elkaar. Goede relaties met anderen bestaan uit luisteren, vertrouwen en respectvol met elkaar omgaan. In een goede relatie staat de ander open voor jouw pijn, gevoelens en behoeften. En in een goede relatie zal de ander doen wat er in hun macht ligt om empathisch op jouw grenzen te reageren en jou te helpen. 

Hulp nodig bij het stellen van grenzen? 

Maasstroom Coaching kan jou helpen om beter inzicht te krijgen in wat jouw grenzen zijn. Ik help jou je eigen verantwoordelijkheid hierin te nemen door jouw grenzen op een goede manier te communiceren. Hierdoor kweek je meer respect en krijg je betekenisvollere relaties. 

Vertel! Wat maakt dat het voor jou zo lastig is om grenzen te stellen? Het zou mij verbazen als ik jou niet zou kunnen helpen. Neem vrijblijvend contact op of neem eerst nog een kijkje bij mijn referenties. 

 

Wil je vrijblijvend contact om af te tasten of ik je kan helpen?  Bel mij of vul het contactformulier in.